Zin(g)zaadjes zaaien – april 2024

Oh, wat is het toch geweldig als je zin kunt ervaren. Met nadruk op ervaren en dat heel bewust doen of opzoeken. Tegenwoordig zijn we allemaal zo met ons hoofd bezig. We piekeren, praten, debatteren, argumenteren er wat op los en vergeten daarbij wel eens dat we een lichaam hebben die dat allemaal maar moet verstouwen. Eerlijk gezegd word ik soms ook wel eens gruwelijk moe van mezelf. Met als gevolg een knallende hoofdpijn of vermoeidheid. Wat is dan DE REMEDIE? Die heb ik gevonden en gelukkig ook al heel lang geleden. Ik haal mijn hart op aan muziek en dan vooral door te zingen.
Als ik van mijn wekelijkse koorrepetitie kom dan kan ik aan mijn lijf voelen dat het mij goed heeft gedaan. Dat maakt ook dat ik vaak alles in het werk stel om bij de wekelijkse koorrepetitie aanwezig te zijn. Ook al is het druk, heb ik nog werk liggen, met bijbehorend gepieker, toch ga ik. Dan hoor ik jullie al denken; als je dan niet veel tijd hebt dan kun je toch gewoon thuis zingen? Ja, dat klopt. Toch geeft dat niet hetzelfde gevoel of effect als na een uurtje of twee samen zingen. Psycholoog René Diekstra gaf daar laatst een hele mooie verklaring van in zijn column in het Dagblad van het Noorden. Hij schrijft: ‘Koorzingen reduceert stress en bevordert welbevinden’. Daar lust ik wel pap van. De hoeveelheid pap hoeft ook nog eens niet veel te zijn. Zelfs na één enkele koorrepetitie kun je de effecten al ervaren. In je hersenen, maar ook je hele lijf, gebeurt er iets op celniveau waardoor er een toename is van (hersen)endorfine. Dat is een lichaamseigen morfine. Je eigen pijnstiller dus. Niet alleen je gemoed vaart hier wel bij maar ook je hele lijf profiteert ervan. Het zingen zelf doe je trouwens op je ademhaling. Je kunt namelijk geen stem geven als je geen lucht door je keel laat stromen. De luchtstroom zorgt ervoor dat de stembanden gaan trillen en dat geeft geluid. Zingen zorgt dus ook voor een meer optimale zuurstofvoorziening in je lijf omdat je juist bij het zingen je ademhaling reguleert.
Het allermooiste van samen zingen zit voor mij toch wel in het woordje samen. Samen breng je geluid in harmonie. Dat betekent dat je heel goed naar de anderen luistert om jezelf af te stemmen en om het geheel in harmonie te brengen. De anderen luisteren op hun beurt weer goed naar jou. Ook weer zo’n zinvolle boodschap. Goed afstemmen en luisteren naar de ander om het resultaat in harmonie te brengen. De kers op de taart is, als wij het ingestudeerde ten gehore brengen, de luisteraar geraakt wordt door de harmonie die wij voortbrengen. En dan heb ik het nog geeneens gehad over de teksten die we zingen. De combinatie tekst, muziek en harmonie komt rechtstreeks het hart binnen. Hoe mooi is dat. Een prachtige ervaring en weer een zin(g)zaadje gezaaid.

Schuiven naar boven